ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Η φυσική προστασία του δέρματος

Το φυσιολογικό χρώμα του δέρματος καθορίζεται από μια ουσία που λέγεται μελανίνη, η οποία παράγεται στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας από ειδικά κύτταρα που ονομάζονται μελανοκύτταρα.
Η μελανίνη προστατεύει το δέρμα και εκκρίνεται σε μεγαλύτερη ποσότητα όταν πρέπει να το προφυλάξει από διάφορες εξωτερικές επιδράσεις, όπως η ηλιακή ακτινοβολία.
Συνέπεια αυτής της υπερέκκρισης των μελανοκυττάρων είναι το μελαψό χρώμα που αποκτάμε όταν εκτιθέμεθα το καλοκαίρι στο δυνατό ήλιο.
Η ηλιακή ακτινοβολία είχε και έχει αναμφισβήτητα θαυμάσιες θεραπευτικές ιδιότητες σε πολλές παθήσεις, όπως ακμή, γυναικολογικά προβλήματα κ.α.  Παρ΄ όλα αυτά όμως πρέπει να προσέχουμε (ιδίως τα τελευταία χρόνια) να φροντίζουμε να παίρνουμε από τον ήλιο μόνο τις ωφέλιμες επιδράσεις του για τον οργανισμό.
Ένα αισθητικό πρόβλημα, το οποίο μπορεί να δημιουργηθεί από την αλόγιστη έκθεση στον ήλιο, είναι αυτοί οι ενοχλητικοί λεκέδες στο πρόσωπο. Αυτό συμβαίνει γιατί σε ορισμένες γυναίκες τα μελανοκύτταρα δεν είναι ομοιόμορφα διατεταγμένα κάτω από το δέρμα, αλλά συγκεντρώνονται σε μικρές κυψέλες. Στην περίπτωση αυτή, το μαύρισμα δεν γίνεται και αυτό ομοιόμορφο οπότε δημιουργούνται οι πανάδες.
Οι πανάδες εντοπίζονται μόνο στο πρόσωπο και δεν παρουσιάζονται ποτέ στο σώμα, γιατί το πρόσωπο συγκεντρώνει διπλή ποσότητα μελανοκυττάρων από αυτή του σώματος.
Αναπτύσσονται σιγά-σιγά και σταδιακά και στην αρχή είναι αγνοί και συμμετρικοί, εντοπισμένοι στο μέτωπο, στα μάγουλα, στους κροτάφους και στο άνω χείλος.
Σ΄ αυτό το στάδιο θεραπεύονται ευκολότερα απ΄ ότι αν αφήσουμε την κατάσταση να προχωρήσει, να πάρουν δηλαδή σκούρο χρώμα και να αποκτήσουν μορφή «σαφώς περιγεγραμμένου χλοάσματος», όπως λέγεται στην ιατρική ορολογία.
Η θεραπεία του χλοάσματος (ή λεκέδων ή πανάδων) εξαρτάται από την κατηγορία στην οποία ανήκει.
Έχουμε δύο κατηγορίες χλοάσματος:
Το δερματικό, που δεν θεραπεύεται γιατί εντοπίζεται στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος και
Το επιδερμικό, που θεραπεύεται γιατί βρίσκεται στα επιφανειακά του στρώματα.
Με μια απλή εξέταση, κάτω από ειδική λυχνία, μια αισθητικός μπορεί να διαγνώσει σε ποια κατηγορία ανήκει το δικό σας χλόασμα. Ευτυχώς το 90% των περιπτώσεων αφορούν το επιδερμικό, επομένως η θεραπεία του είναι δυνατόν να γίνει και από αισθητικό ή βεβαίως από δερματολόγο.


Πίσω

general

Διαφήμιση