ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Κίνδυνοι για την αύξηση της τριχοφυΐας

Τράβηξα μια τρίχα που φύτρωσε ξαφνικά στο πιγούνι μου και σε λίγο έγιναν πολλές. Αυτή είναι μια φράση που ακούγεται πολύ συχνά από γυναίκες με το πρόβλημα της αυξημένης ΤΡΙΧΟΦΥΪΑΣ. Είναι όμως μεγάλο λάθος να πιστεύουμε ότι το τράβηγμα της πρώτης τρίχας που φύτρωσε στο δέρμα μας είναι δυνατόν να τις πολλαπλασιάσει.
Η αύξηση των τριχών εξαρτάται μόνο από ορμονικούς παράγοντες οι οποίοι βρίσκονται βαθιά μέσα στο δέρμα. Στο κάτω μέρος του θυλάκου της τρίχας βρίσκονται τα αιμοφόρα αγγεία τα οποία τροφοδοτούν τη θηλή και βολβό της τρίχας με ανδρογόνες ορμόνες που είναι η τροφή της. Όταν αυτές οι ορμόνες πλεονάζουν στο αίμα, από διάφορες αιτίες, η τρίχα παίρνει περισσότερη τροφή στη βάση της από τα αιμοφόρα αγγεία και γίνεται από χνούδι τραχιά και έντονα χρωματισμένη. Έτσι, κάποια εποχή της ζωής μας που δημιουργήθηκε μια ορμονική ανωμαλία, ανακαλύψαμε, αλλά από το εσωτερικό του δέρματος τόσες και άλλες τόσες τρίχες ήταν έτοιμες να αναπτυχθούν λόγω της αύξησης της τροφής τους.
Υπάρχουν βέβαια εξωτερικά αίτια, τα οποία είναι δυνατόν να συντελέσουν στην αύξηση του τριχώματος αλλά οπωσδήποτε όχι το ξερίζωμα ή το ξύρισμα των τριχών.
Τα εξωτερικά αυτά αίτια είναι: Η χρησιμοποίηση ορμονούχων παρασκευασμάτων. Η συχνή και αλόγιστη χρήση κρεμών που περιέχουν ορμόνες, όπως π.χ. κορτιζονούχες κρέμες, είναι δυνατόν να συντελέσουν στην αύξηση του τριχώματος στην περιοχή του δέρματος που γίνεται η συχνή χρήση. Αυτό το φαινόμενο δημιουργείται γιατί τα ορμονικά σκευάσματα έχουν μεγάλη διεισδυτικότητα και το δέρμα τα απορροφά πολύ γρήγορα μέσω των θυλάκων των τριχών. Οι θύλακοι των τριχών είναι οι πόροι του δέρματος. Αυτές λοιπόν οι ορμόνες που χρησιμοποιούνται εξωτερικά, έχουν την ίδια δράση που έχουν και οι εσωτερικές εκκρίσεις των ορμονών μας και μεταφέρονται στον πυθμένα του θυλάκου της τρίχας μέσω των αιμοφόρων αγγείων.
Άλλες αιτίες αύξησης του τριχώματος είναι η παρατεταμένη υπεραιμία σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο του δέρματος, που ήδη έχει ένα χνοώδες ή ενδιάμεσο τρίχωμα, καθώς επίσης και το μακροχρόνιο μπαντάρισμα κάποιας περιοχής του δέρματος. Αυτού του είδους όμως, η αύξηση του τριχώματος επανέρχεται στο φυσιολογικό ρυθμό της αμέσως μόλις σταματήσει η αιτία που την προκαλεί.


Πίσω

general

Διαφήμιση