ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ και ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

Εξωτερική εμφάνιση και η επίδραση της στη ψυχολογική μας διάθεση

Η ομορφιά του χαρακτήρα μπορεί να καλύψει την φυσική ασκήμια. Αντίθετα άσχημα ψυχικά αισθήματα μπορούν να κάνουν ένα όμορφο πρόσωπο να δείχνει άσχημο.
Μια σκληράδα στο βλέμμα, μια ανειλικρινής έκφραση, ένα ύφος υπεροπτικής περιφρόνησης, καταστρέφουν ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να είναι τέλειο χωρίς αυτά.
Αλλά και η εξωτερική εμφάνιση μπορεί κι αυτή να διαμορφώσει τον εσωτερικό μας κόσμο, η αμοιβαία αυτή επίδραση είναι αρκετά ισχυρή.
Δηλαδή αν σε μια γυναίκα όχι και πολύ καλά ντυμένη, χτενισμένη ή μακιγιαρισμένη της δείξουμε την τεχνική να διαλέγει ρούχα, με σχέδια και χρώματα που της ταιριάζουν και τον τύπο του χτενίσματος που ταιριάζει με τη μορφολογία του προσώπου της, τότε θα μεταμορφωθεί.
Και μετά, όταν θα κοιτάει τον εαυτό της στον καθρέφτη, θα σκέφτεται:«Τι θαύμα, δεν αναγνωρίζω τον εαυτό μου. Είμαι πράγματι όμορφη». Σήμερα με τα μέσα που μας διαθέτει η Αισθητική δεν πρέπει να υπάρχουν άσχημες γυναίκες, υπάρχουν μόνο γυναίκες που δεν έχουν βρει ακόμη τον τρόπο να γίνουν όμορφες.
Ο Ζαν Κοκτώ είπε κάποτε:
«Εάν μπορούσα, θα άνοιγα ένα εργαστήριο Αισθητικής «για ψυχές» όχι γιατί πιστεύω ότι μπορώ να κάνω θαύματα, αλλά για να βοηθήσω τις πελάτισσές μου να βελτιώσουν τον εσωτερικό τους κόσμο».
Και ο Αντρέ Μωρουά έγραψε κάποτε: «Νομίζω ότι τα εργαστήρια αισθητικής θα πρέπει να έχουν ένα τμήμα για την καλλιέργεια της ψυχής, γιατί υπάρχει μια μεγάλη σχέση μεταξύ του εσωτερικού μας κόσμου και της εξωτερικής μας εμφάνισης».
Σήμερα μπορούμε να ελπίζουμε ότι αυτή η εποχή είναι πολύ κοντά μας, που θα υπάρχουν ειδικά εργαστήρια Αισθητικής που θα φτιάχνουν την εμφάνιση αλλά και την ψυχική διάθεση της γυναίκας. Η ειδικότητα αυτή της Αισθητικής θα ονομάζεται «εμφανισιοθεραπεία» και θα την ασκούν αισθητικοί που θα ονομάζονται «εμφανισιοθεραπεύτριες».


Πίσω

psychology

Διαφήμιση